sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Ziua Aviaţiei Române

În data de 19 iulie 2009, Baza 95 Aeriană Bacău, Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu, a găzduit Ziua Porţilor Deschise. Cu ocazia sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române, baza aeriană de la Bacău a încântat publicul prezent cu demonstraţii de zboruri cu: Mig-21 Lancer, Elicoptere IAR-Puma, Yac-52 şi altele. A fost prezent ca invitat de onoare, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, care a deschis festivitatea printr-un discurs. A urmat slujba religioasă, defilarea forţelor armate aeriene şi ceremonia de scoatere a drapelului din formaţie.
Cei peste 1000 de băcăuani prezenţi, aşteptau cu nerăbdare survolarea avioanelor din dotare în cinstea Aviaţiei Române. Ceremonia a durat până în jurul orei 12, finalizându-se prin aruncarea de flori din avion.
Căpitanul aviator, Alexandru Şerbănescu, care dă numele Bazei 95 Aeriene din Bacău, s-a născut în localitatea Coloneşti, jud. Olt şi a fost un as al aviaţiei vânătoreşti române în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Lupta alături de aviaţia germană împotriva aviaţiei URSS. Totodată, a participat la apărarea regiunii petrolifere Ploieşti, împotriva aviaţiei de bombardament american. A fost comandantul Grupului 9 Vânătoare. Cade eroic în lupta împotriva Aliaţilor, copleşit de escorta de Mustanguri ale operaţiunii de bombardament american asupra Ploieştiului, din 18 august 1944. A avut cele mai mute victime, 47. Ceremonia de înmormântare s-a realizat cu onoruri militare în Cimitirul Ghencea Militar, în data de 22 august 1944.
Originile şi istoria bazei aeriene din Bacău, documentaţia, atestă că în iunie 1920, se înfiinţează pe aerodromul Tecuci, Centrul de Instrucţie al Aviaţiunii, prin transformarea Grupului IV de aviaţie instrucţie. În noiembrie 1924, în urma unei ample reorganizări, devine Centrul de Instrucţie al Aeronauticii. Din 1945, Centrul de Instrucţie al Aeronauticii a fost supus unor restructurări, funcţionând în localităţile Mediaş, Tecuci şi Buzău.
Se reînfiinţează în anul 1968, pe Aerodromul Bacău, Centrul de Instrucţie al Aviaţiei. Unitatea a asigurat de-a lungul timpului trecerea pe avionul supersonic a peste 500 de piloţi şi perfecţionarea a peste 6000 de cadre din aviaţia militară. La 25 august 1995 a luat naştere Baza 95 Aeriană, Aviatică destinată să asigure pregătirea şi ducerea acţiunilor de luptă. Se continuă tradiţia ca tinerii piloţi să se pregătească în vederea trecerii pe avionul supersonic pe aerodromul Bacău şi se înfiinţează în 2001 C.T.Av.S. Şi, în sfârşit, la 1 iulie 2004, se reînfiinţează baza 95 Aeriană Bacău, ce poartă numele marelui om de aviaţie, căpitan aviator Alexandru Şerbănescu.
Misiunile unităţii militare din Bacău vizează apărarea spaţiului aerian în zona de responsabilitate, executarea serviciului de luptă pentru intervenţii umanitare, participarea la misiuni de menţinere a păcii sau la activităţi sub egida NATO ; ONU ; UE.
Redactor: Cartacuzencu Stelian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu